Fülek

  • Karácsony és Szilveszter
  • 2013. december 4., szerda

    VizsgaidőSUCK

    Sziasztok csajok!

    Ez egy That's how i do it poszt:) Nekem beváltak a módszerek, remélem nektek is tudok segíteni, főleg, ha ez az első vizsgaidőszakotok!

    Első vizsgaidőszak az életemben...

    NE ESS KÉTSÉGBE! Valószínűleg nem ez lesz a legjobban sikerült. Még bele kell rázódni, de ha követed a tervet, minden okés lesz.

    1. Írd össze a követelményeket az egyes tárgyakból időpontokkal együtt!
    2. Készíts kronológiai listát róluk!
    3. Írd fel mellé, melyik vizsga/beadandóhoz milyen szakirodalom, megtanulandó anyag párosul.
    4. Saccold meg melyikre mennyi időre van szükséged, ezek alapján osszad be a napjaid!
    5. A vizsgák időpontját írd ki, majd osszad be. Későbbre tedd azokat, amik nehezek. Az utolsó előtti időpont az ideális, hisz akkor van elég időd felkészülni, de ha nem túl jóra sikeredik, akkor még tudsz javítani.
    +1: Jutalmazd meg magad egy-egy cél elérése után!



    A beadandó

    1. Ne utolsó nap kezdj neki!
    2. Olvasd el a szakirodalmakat, amiket megkerestél előre!
    3. Gondold végig, hogy mire szeretnél koncentrálni benne, állíts fel egy hipotézist, így nem lesz széttartó.
    4. Bevezetés, tárgyalás, befejezés. Ovis módszer, de tényleg segít!
    5. Times New Roman, 12-es betűméret, 1.5-es sorköz
    6. Olvastasd el mással is!
    7. Ne utolsó nap küldd el! Jó néven veszik a tancik, ha kicsit előbb leadod. Azt még inkább, ha "fedőlapot" is készítesz hozzá.


    ZH

    1. Készíts saját jegyzetet! Ha szakirodalmat tanulsz, készítsd el a lényegéről szóló összefoglalód. Ha órai jegyzeted van, azt rendszerezd kicsit. Az újraírás, kiírás máris egy tanulás.
    2. Az egyes lényegi egységek mellé írj fel egy-egy kulcsmondatot/kulcsszót.
    3. Készíts láncot ezekből a kulcsszavakból, mondatokból. Ennél a vázlatírásnál segítenek a nyilak.
    pl.: => : ebből következik, hogy ;  <=> : ellentét
    4. Ha többször elolvastad az anyagot, próbáltad megjegyezni, a vázlat segítségével próbáld elmondani, amit tudsz!  Következő fázis, ha már enélkül is megy.
    5. Színes tollak, filcek, szövegkiemelők. A legjobb barátaim. Bizonyított tény, hogy jó hatással vannak a tanulásra. Jól el tudod különíteni általuk a dolgok logikai mélységét pl.
    Én általában úgy csinálom, hogy a jegyzetemben a logikailag nagy fejezetek címeit 1 színnel, alpontokét még1 színnel, azok alpontjainak címeit még1 újabbal, majd a kulcsszavakat (nem melléírva, hanem a jegyzetemben) újabb színnel írom. 
    6. Mindig mondd el hangosan! Sőt, ha szaktársaddal együtt tanultok, még jobb! Akkor hallod, jobban rögzül- általában, hiszen vannak más-más tanulótípusok.
    7. 20-30 percenként tart 4-5 perc szünetet. Szükséged van rá! Ilyenkor ne a tanulnivalóra koncentrálj! Cigizz, beszélgess, igyál kávét, sétálj, pisilj, nassolj, hallgass meg egy számot, válaszolj a barátaidnak facebookon...bármit, csak ne ezzel foglalkozz.
    8. Légy ügyes és pozitív! Minden okés lesz!

    Ha magabiztosan állsz hozzá a vizsgán, elhiszed magadnak, hogy tudod, a mondataid is ezt tükrözik, így a tanár is jobban elhiszi:)

    + 1: Jó megoldás az is, ha gondolattérképet készítesz. Ilyenkor is ajánlom a színes tollakat az egyes szintek elkülönítésére.

    Sajnos megint nem engedi a blogger beépíteni, szóval csak link, de nézzétek, Barbi (Beauty by Barbara S.) így tanul- hasonlóan hozzám:


    Szorítok nektek is!

    Puszi,






    1 megjegyzés:

    1. Ez hasznos bejegyzés volt, közel hasonlót csináltam én is. Annyi volt a pluszom, hogy azért volt mindig csoki, és sok innivaló, hogy pörögjön az agyam rendesen.
      A kevés tételes szóbeli vizsgára hangosan készültem, néha járkáltam hozzá, és sokat szellőztettem, vagy csak kiálltam a friss levegőre megújulni!
      Ja, meg mindent folyamatosan jegyzeteltem, mert akkor még jobban megragadt. :)

      VálaszTörlés